Technik mezi filozofy

1. 2. 2014 12:08
Rubrika: Nezařazené

V pátek byl na Filozofické fakultě v Brně den otevřených dveří – a já jsem tam, světe div se, nechyběla. Dovolím si parafrázi: Byl to malý krok pro lidstvo, ale obrovský krok pro Slu-nicko :-)

Už delší dobu uvažuju o dalším studiu, protože zaměstnat hlavu je podle mě nejlepším lékem na smutek. Pravda, původně jsem chtěla na elektrotechniku. Pak jsem si uvědomila, že jsou oblasti, kde mám ještě větší rezervy - a musím říct, že jsem si to uvědomila i díky Signálům, protože tady moc dobře vidím svoji neschopnost přesně zformulovat, co chci říct... případně pochopit, co říkají jiní. A tak jsem se rozhodla naučit se mluvit - a rozumět.

Přiznám se, že my technici máme někdy sklon dívat se na humanitní studia trochu s despektem. Jestli můžu soudit podle sebe – je to tím, že je to pro nás velmi složitý a neuchopitelný svět. Nejde totiž spočítat ;-)

V pátek jsem pochopila, že to fakt nebude jednoduchý… a nejen proto, že poprvé v životě mě čekají přijímačky z něčeho jiného než z matiky a fyziky.

Filozofická fakulta v Brně sídlí v několika budovách, které sice nejsou daleko od sebe, ale najít tu správnou je napoprvé (a v časovém presu) docela dobrodružství: V budově „D“ mi dali mapku a poslali mě do budovy „C“ – prý jen přes dvůr. Nalevo na dvoře byla za plotem nějaká právě rekonstruovaná budova (velmi zajímavé), naproti byla budova s písmenem „F“, ale písmeno „C“ nikde. Překonala jsem nejdřív chuť zvědavě se podívat za ten plot a pak i svoji nesmělost a zeptala jsem se nějaké slečny - byla velmi milá a ukázala mi na nenápadné dveře neoznačené budovy.

Vyběhla jsem do třetího patra, vyslechla jsem si v aule všeobecné informace (nečekaně vtipně a stručně podané) a vydala jsem se hledat budovu „J“, která měla být asi o dvě ulice dál a kde měl sídlit ústav, který mě zajímal. Na přesun jsem měla cca 10 minut, pokud jsem chtěla stihnout výklad. Našla jsem ulici i dům, nenašla jsem vchod ;-) Moje chyba, nepozorně jsem se v tom spěchu podívala do mapky - ono se totiž do budovy „J“ muselo z jiné ulice, přes budovu „G“. 

Napadlo mě, že je to způsob, jak se zbavit méně houževnatých zájemců o studium už v této fázi -  kdo nenajde svoji učebnu, nezaslouží si, aby zde studoval.

Zaskřípala jsem zubama, ovládla jsem touhu jít na vlak a pokračovala jsem po šipkách s nadějí, že teď už přece nemůžu zabloudit. Na ceduli pod schodama bylo napsáno, že svůj obor najdu, když vyjedu výtahem do 4. patra. Výtah jsem neviděla a času jsem už moc neměla, tak jsem to vyběhla pěšky. Cedulky se šipkama zmizely hned v přízemí... Podruhé jsem překonala svoji plachost a hodná paní, které jsem se v tom 4. patře zeptala, mě poslala o poschodí výš. A skutečně - hned pod cedulí "5. patro" byl název mého ústavu. Už jsem se nedivila. Bylo nás tam asi 10, tak trochu škodolibě jsem si představila, jak ti ostatní ještě bloudí mezi budovami fakulty...

Musím přiznat, že to nebyl ztracený čas. Prezentace byla zajímavá a myslím, že obor, který jsem si vybrala, by mě mohl fakt bavit. A taky tam měli plnou misku gumových medvídků a smysl pro humor: třeba když jsem se zeptala, jak je to v případě, že bych studovala dálkově, s poplatky za školu – tak mi slečna odpověděla, že do 26 let se neplatí nic. 

Vlastně jsem v pátek dostala první lekci - v pečlivějším čtení informací, přesné formulaci otázek, v komunikaci s cizíma lidma. Pro vás možná snadné, ale pro mě... velká  výzva ;-)

Zobrazeno 2661×

Komentáře

iddqd

Škola je dobrý nápad. Pro mě byla FFMU asi nejužitečnější ze všech mých studií. Áčkových kreditů nebylo moc a tak si člověk mohl zapsat i všelicos zajímavého mimo svůj obor.

Václav Plíhal

@iddqd: konkrétněji? Mně tedy zatím obvykle vyšly jen návštěvy (enviro) "Bloku expertů" na FSS a "Úvod do sociologie pro nesociology" tamtéž. "Fyzika, filozofie a myšlení" na domovské fakultě se vždy kryly s nějakým povinným něčím. Chystám se na podzim na "Psychologii v běžném životě". Obecně se mi daří zabloudit na zajímavé obzor rozšiřující přednášky mnohem méně, než bych si přál, a vlastně přes možnost situaci na MU ani MENDELU vůbec nemám zmapovanou.

Zobrazit 22 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio