Koho Bůh miluje...

14. 10. 2014 14:08
Rubrika: Martin

… křížkem ho navštěvuje. Ani bych nespočítala, kolikrát jsem to po Martinově smrti slyšela, včetně mnoha mutací - jako třeba "Bůh ho tak miloval, že si ho vzal k sobě" nebo „v nebi je mu líp“. Kdo ví, proč si někdo myslí, že podobná moudra pomůžou člověku překonat bolest? Nepomohla... a ani můj vztah s Bohem se tím nijak neutužil, naopak. Vždyť já jsem Martina přece taky milovala! - a chtěla jsem ho živého, tady u sebe!

Ne, já nechci nikomu radit, jak má správně mluvit s lidmi, kteří někoho ztratili. Vím, že je to těžké, protože každý prožívá smutek jinak a co je pro jednoho pohlazení,  druhého může bolet. Jen bych si přála, abychom si - než něco nahlas řekneme - uvědomili, že i fráze, u kterých už mnohdy ani nepřemýšlíme nad jejich významem a říkáme je mechanicky, můžou zraňovat. A že účast a podporu lze dát najevo i beze slov.

"Pak se posadili kolem Jóba a sedm dní a nocí mu dělali mlčenlivou společnost, neboť pro tak velké utrpení nedokázali najít vhodná slova." (Job, 2,13)

 

Od Martinova odchodu uběhlo skoro sedm let (proč se říká uběhlo, i když se dny tak nekonečně vlečou?), já jsem se nějak naučila se svým smutkem žít a abych se vyhnula nechtěnému soucitu a otázkám, taky ho líp maskovat. Stačilo trochu upravit vnější dojem - bílé vlasy se schovaly mezi blonďatými melíry, smutek v očích přetřely černé linky a namalovaná pusa se asi víc usmívá... aspoň soudě podle reakcí okolí jsem konečně zase normální. Že mě to nenapadlo dřív :-)

Díky tomuhle splynutí s davem mi tu větu už dlouho nikdo neřekl… až v sobotu. Byla jsem v květinářství a poprosila jsem jako vždycky o čtyři bílé růže. Nová, mladičká prodavačka nesouhlasně zavrtěla hlavou a vysvětlila mi: „Sudý počet se dává na hrob. Vezmete si tři nebo radši pět?“ „Já je MÁM na hrob,“ nenechala jsem se rozhodit. „A určitě chcete bílé? To se dává jenom mladým!“ To už se mi trochu třásl hlas: „Je to pro syna.“ „Aha…“ a s tragickým povzdechem procítěně zarecitovala: "Jo, jo. Koho Bůh miluje..." atakdále.

Nezlobím se na ni. Jednak tu kytku uvázala moc hezky - a navíc jsem překvapeně zjistila, že slyšet tuhle větu mě už kupodivu nebolí. Protože já už VÍM, že Bůh mě Martinovou smrtí nechtěl potrestat. Jako jeho máma asi nikdy nepochopím, proč jsme měli na tomhle světě vyměřených jenom 16 společných let... ale upřímně věřím, že mi ho Bůh nevzal z krutosti, pomstychtivosti ani potměšilosti. A protože Bůh dokáže každé zlo proměnit v mnohem větší dobro, určitě ani tohle moje trápení není zbytečné. I když to dobro teď ještě nejsem schopná vidět (a možná, že ho neuvidím nikdy), moje pocity se Bohu díky mění. Ještě to sice není úplné smíření, ale taky už ne to bezbřehé zoufalství...

Můj Pane, prosím, obejmi mého chlapečka - Ty můžeš - a odpusť mi, že pro něj pořád ještě pláču...                       

Zobrazeno 6251×

Komentáře

JiKu

@slu-nicko: Vy snad znáte někoho, koho Bůh nikdy nemiloval?

Jsou zcela evidentní dva fakty:
1) objektivní velikost těch "křížků" se velmi liší. Jako příklad mohu uvést sebe, jehož životní nepříjemnosti jsou v porovnání s jinými naprosté prkotiny.
2) Jde o subjektivní prožívání těžkostí. http://www.nationalwellness.org/?page=Six_Dimensions Nedávno jsem si dělal (profi, ne v nějakém časopise) test a vyšlo mi, že jsem na špici, jen 4% lidí (ostatních respondentů) dopadlo lépe - více vnímalo pocit životní pohody, než já.
Znamená to, že jen 4% lidí miluje Bůh méně než mě?

slu-nicko

@Vorbis, @JiKu: Jak napsal Vorbis - "Pán Bůh miluje všechny, tak taky všechny křížkem navštěvuje". Když o tom tak přemýšlím, to pořekadlo má asi vyjadřovat "přestože tě potkal křížek, neznamená to, že tě Pán Bůh nemiluje; nějaký ten křížek má prostě každej". Jinak by na něm nic útěšného nebylo, naopak.

Přímá úměra mezi velikostí "křížků" a Boží láskou není, ani se to tohle pořekadlo nesnaží srovnávat. Nebo vy myslíte, že ano? A s tou velikostí "křížků" to taky nevidím tak jednoduše - kdo z lidí může objektivně posoudit, jestli je horší to nebo ono trápení? Co je pro jednoho jen větší nepříjemnost, druhého srazí na kolena. Jen Bůh ví, kolik ten který člověk musí vynaložit námahy, aby ty svoje "křížky" unesl.

Zobrazit 32 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio