Odpouštím Ti, Bože...

30. 10. 2016 19:21
Rubrika: Martin

Cesta na hřbitov... počasí je tak uplakané, že i stromům tečou barevné slzy z listí a vítr mě roztřese chladem. Je večerní, mlhavé šero. Z dušičkové slavnostní výzdoby, zapálených svíček a vadnoucích květin na mě padá tíseň. Všeho je nějak víc než jindy... taky víc vzpomínek, víc smutku. To jméno na náhrobku - proč jen ho musím číst? Chlapečku můj... Udělám křížek na Martinově hrobě, spolknu slzy a pomodlím se Otče náš. V myšlenkách ještě dál zůstávám u Pána, vzpomínám, jak se mi poslední roky dával poznat a jak mi tím změnil život... zašeptám: „Odpouštím Ti, Bože...“, a pokračuju modlitbou, kterou mi poslal přítel pro povzbuzení ve chvíli velkého smutku. Často jsem se k ní vracela, ale teď poprvé jsem ji dokázala říct Pánu Bohu celou:

"Pane Bože, nebeský Otče. Tvůj milovaný Syn v předvečer svého umučení k Tobě volal: Má duše je smutná až k smrti. I moje duše je smutná až k smrti. Shlédni na mě, svoji nepatrnou služebnici, volám k Tobě, slovy, ale uvnitř beze slov, svým smutkem. Smiluj se nade mnou, smiluj se nad mým synem, smiluj se nad námi a dej nám svoji spásu, věčnou radost ve své náruči. Obětuji Ti své trápení. Buď vůle Tvá. Amen."

A vidím, že žluté padající listy už nejsou slzami stromů, ale tančí a září v zapadajícím slunci. Vítr rozfoukal mlhu a utišil se. Tutéž změnu cítím ve svém srdci. Zůstanou už minulostí ty roky plné ochromující bolesti a smutku, který často nebyl k unesení... ? - ten vzdor a otázka "Proč...?" - ty slzy, které už ani netekly...?

"Odpouštím Ti, Bože."

"Obětuji Ti své trápení. Buď vůle Tvá. Amen."

Tak tohle je smíření? 

 

 

Ó, šťastná ráno, kterou způsobil ten, který umí léčit! Ó šťatná, přešťastná ráno, protože jsi byla způsobena jen pro blaho, a vlastností tvé choroby je blaho a rozkoš zraněné duše! Jsi veliká, ó, rozkošná ráno, protože veliký je ten, který tě způsobil...

(sv. Jan od Kříže, Živý plamen lásky)

 

 

 

Zobrazeno 4178×

Komentáře

RealToltekDzehenuti

Byl jsem v Africe, viděl jsem umírat děti v prachu. Děti bez Otců a matek. Ten den jsem byl opravdu hodně rozhněván na tento svět. Pak jsem se v hněvu jediného Boha ptal...proč to dopouští. Odpověděl mi... udělal jsem vše co jsem mohl. Nyní je zcela na Vás kdy přijdu... až bude nevěsta připravena. Pokud není nevěsta připravena...čí je to chyba ??? Je to snad chyba ženicha ?

Zobrazit 18 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio